21. mája 2024, pri príležitosti Medzinárodného dňa čaju, plavebná spoločnosť Holland America Line oznámila uvedenie navýšenia popoludňajšieho čajového zážitku na palube lodí svojej flotily.
Ako súčasť 150 ročného holandského dedičstva a tradície spoločnosti sa bude počas dní na mori podávať Royal Dutch Tea (kráľovský holandský čaj). Táto novinka uvedená v najbližších týždňoch, bude obsahovať typické holandské občerstvenie spolu s obľúbenými tradičnými pochúťkami.
Osviežujúce čajové príchute a holandské pochúťky
Royal Dutch Tea sa bude podávať bez príplatku v palubných Dining Room počas dní na mori Sea days. Vyberte si z ponuky sypaných čajov, ako Earl Gray, English Breakfast, mätový, zelený a indický Chai. Sladké a slané dobroty k tomu potešia aj zmysly.
Začnite spodnou vrstvou, aby ste si vychutnali holandské sendviče:
- Krevetky Bay Shrimp na brioške s holandskou koktailovou omáčkou
- Vaječný šalát a žerucha na bielom chlebe s majonézou a horčicou
- Údený losos a kôpor na celozrnnom pečive so smotanovým syrom
- Kuracie Coronation na celozrnnej pšenici s kari, jogurtom, sušenými marhuľami a koriandrom.
Pokračujte strednou vrstvou s anglickými scones plnené džemom a šľahačkou.
A zatiaľ čo popíjate svoj obľúbený čaj, prepracujte sa až na najvyššiu úroveň, kde si môžete dopriať tieto holandské sladkosti:
- Moorkop (holandská šľahačka so šľahačkou a mandarínkou)
- Stroopwafel Napoleon s javorovým sirupom, smotanou a čerstvým ovocím
- Boterkoek (holandský maslový koláč s mandľovým plátkom)
- Gevulde Koeken (holandské krátke cukrové pečivo s marcipánom)
- Appletaart (mini-verzia holandských jablkových koláčikov so sušienkovým základom, hrozienkami a škoricou)
Tipy na usporiadanie Afternoon Tea aj doma
A za ten čas, kým na niektorej z elegantných lodí Holland America Line nevyplávate na ďalšiu impozantnú výletnú dovolenku, môžete usporiadať popoludňajšie čajové posedenie aj doma. Na počesť Medzinárodného dňa čaju sa spoločnosť podelila o niekoľko rýchlych tipov na čajovú etiketu, ak by ste chceli hostiť priateľov pri šálke čaju:
- Najprv nalejte hosťom čaj. Tradícia prikazuje, že šálky sa nikdy nepodávajú na nalievanie, iba dvíhajú. Pri dvíhaní si držte pod šálkou tanieriky (podšálky).
- Čaj v tradičných šálkach premiešajte iba jemne, aby ste zabránili rozliatiu. Tým sa znížia aj tie cinkajúce zvuky na minimum.
- Pri držaní šálky nie je potrebné vystrčiť malíček. Naopak, podľa odborníkov na etiketu je to vlastne pri pití čaju tabu.
- Ak podávate pochúťky na poschodovom podnose (tzv. etažéri), začnite najskôr spodným podnosom a postupujte smerom nahor. Tradične to majú byť tzv. fingerfoods - prstové jedlá, takže nie je potrebné používať vidličku.
- Ak podávate obľúbené holandské stroopwafels, položte si oblátku nakrátko na vrch šálky, aby ju horúci čaj mohol zohriať. To zjemní tú lahodnú náplň z karamelového sirupu.
Viac informácií o spoločnosti Holland America Line nájdete tu